Newsy

Naszli go z transseksualistą - rezygnuje ze stanowiska

Wbrew wcześniejszym zapewnieniom przewodniczący władz stołecznego regionu Włoch Piero Marrazzo ustępuje ze stanowiska. Polityk decyzję o dymisji podjął w wyniku skandalu: przyłapano go, gdy uprawiał seks z transseksualną prostytutką. Na dodatek, intymną sytuację sfilmowali karabinierzy, którzy nagraniem szantażowali Marazzo.

PIERO MARRAZZO - NIE JEST JUŻ GUBERNATOREM LACJUM

- Postanowiłem ustąpić ze stanowiska - ogłosił w sobotę gubernator Lacjum, dodając, że przekazał pełnienie obowiązków swemu zastępcy.

- To sprawa osobista, związana ze słabościami dotyczącymi mojej prywatnej sfery. Błędy, które popełniłem, w żaden sposób nie kolidują z moją działalnością publiczną - zastrzegł. Jednak, jak podał w oświadczeniu, sytuacja nabrała takiego rozgłosu, że dalsze pozostawanie na stanowisku "uznał za niewłaściwe".

Zapłacił za milczenie

Wcześniej Piero Marrazzo zapłacił funkcjonariuszom, jak zeznał, w obawie przed aresztowaniem. Bo nie dość, że został przyłapany w dość kłopotliwej sytuacji, to jeszcze w mieszkaniu, gdzie przyłapano go w intymnej sytuacji, znajdowała się kokaina. Jednak wszystko wskazuje na to, że on sam narkotyku nie zażywał.

Jak się okazało, karabinierom, którzy wkroczyli do domu transseksualisty o imieniu Natalie i nagrali intymną scenę, polityk dał trzy czeki po 20 tysięcy euro każdy. Mimo to funkcjonariusze usiłowali sprzedać nagranie stacjom telewizyjnym. Czterej funkcjonariusze zostali aresztowani, a w sobotę rano rozpoczęły się ich przesłuchania.

Politycy Partii Demokratycznej wyrazili solidarność z Piero Marrazzo. Lewicowa "La Repubblica" domaga się ujawnienia całej prawdy o skandalu.

Żona zaskoczona, przeglądu nie było

W kłopotliwej sytuacji znalazła się też żona gubernatora Marrazzo - dziennikarka RAI, Roberta Serdoz. W nocy z czwartku na piątek prowadziła ona przegląd prasy w trzecim kanale publicznej telewizji i dopiero w studiu z nagłówków gazet dowiedziała się o skandalu.

Ostatecznie widzowie nie zobaczyli tytułów, które informowały o aresztowaniu karabinierów, szantażujących jej męża.

Komentarz:

Komentarz będzie odnosił się jedynie do końcówek rodzajowych. "Transseksualna prostytutka", a jednak "transseksualista". A wydawałoby się. że język polski posiada jasne wytyczne co do oznaczania rodzaju...
edzamieszczono: 2009.10.26