Ogłoszenia i apele

Oświadczenie Fundacji Trans-Fuzja z okazji Dnia Depatologizacji Transpłciowości

18 października obchodzimy Międzynarodowy Dzień na rzecz Depatologizacji Transpłciowości, którego celem jest zwrócenie uwagi na fakt, że po dziś dzień tożsamości, ekspresje i doświadczenia osób transpłciowych są w przeróżny sposób określane jako zaburzenia. Dzień Depatologizacji to okazja, by przypomnieć, że postrzeganie transpłciowości, także przez same osoby transpłciowe, często zależy od sposobu przedstawiania jej przez klasyfikacje i kategorie medyczne.

Niezmieniona od wielu lat 10. wersja Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób i Problemów Zdrowotnych (ICD-10) wciąż klasyfikuje takie zjawiska jak transseksualność czy transwestytyczność jako zaburzenia tożsamości płciowej, mimo że wiele osób transpłciowych żyje w pełnej świadomości swojej tożsamości kobiet, mężczyzn, osób różnie się definiujących, czy wymykających się definicjom w ogóle. Jako organizacja działająca na rzecz praw człowieka osób transpłciowych wielokrotnie podkreślaliśmy problem patologizacji transpłciowych tożsamości, który – jak wskazują przykłady innych państw europejskich – może prowadzić do nadużyć także w systemie prawnym. Widać to zwłaszcza w miejscach, gdzie wymaga się chociażby obowiązkowej sterylizacji czy kastracji jako warunku prawnego uzgodnienia płci. Prowadzi on również do autopatologizacji osób transpłciowych, które widząc istniejącą dla siebie jednostkę chorobową, rzeczywiście czują się chore, nie mogąc po prostu być sobą.

Dlatego też od kilku miesięcy Fundacja Trans-Fuzja przygląda się procesowi tworzenia nowej, 11 już klasyfikacji ICD, w której poddana zostanie również zmiana kategoryzacji kwestii związanych z tożsamością płciową. Z działu poświęconego zaburzeniom psychicznym oraz behawioralnym proponuje się przeniesienie ich do odrębnej kategorii przypadłości związanych ze zdrowiem seksualnym (Conditions related to sexual health), w której znajdzie się pozycja niespójności płciowej (Gender incongruence). Jeśli zmiany te zajdą w przewidywanym kierunku, będzie to oznaczało, że wkrótce nie będziemy mówili ani o transseksualności, ani transwestytyczności jako kategoriach medycznych, a o niespójności płciowej właśnie.

Z okazji Dnia Depatologizacji chcemy zwrócić uwagę na konieczność jasnego odróżnienia transpłciowości od kwestii seksualności. Zmianę obecnej kategoryzacji uważamy za niezwykłe ważny temat, pytamy jednakże – dlaczego wciąż kwestie tożsamości i ekspresji płciowej muszą pojawiać się wspólnie z dysfunkcjami seksualnymi czy parafiliami. Transpłciowość jest na tyle złożoną i odrębną dziedziną, że identyfikowanie jej z przypadłościami zdrowia seksualnego zdaje się nie do końca przemyślane.

Jako organizacja działająca w obszarze praw człowieka opowiadamy się za tym, aby tożsamość płciowa pozostawała poza sferą klasyfikacji i aby mogła być cechą, jak każda inna. Jednocześnie jednak doskonale zdajemy sobie sprawę z faktu, że usunięcie kwestii związanych z transpłciowością z międzynarodowej klasyfikacji mogłoby zakończyć się nieszczęśliwie dla samych osób transpłciowych, dla których niejednokrotnie posiadanie diagnozy chociażby transseksualizmu umożliwia otrzymanie odpowiedniej pomocy medycznej, nawet gdy dotyczy pomocy z rąk prywatnie praktykującego specjalisty.

Seksualność osób transpłciowych jest czymś innym niż ich tożsamość, a sama tożsamości – zwłaszcza niepatologizowana – nie zmienia faktu, że możliwość podjęcia terapii hormonalnej, zmiany ciała, statusu prawnego oraz odpowiednie funkcjonowanie społeczne są podstawowym prawem, którego nie można osobom transpłciowym odebrać. Wręcz trzeba tego prawa bronić.

Z okazji Dnia Depatologizacji zapewniamy zatem, że wciąż działamy na rzecz ułatwienia procesu uzgodnienia płci, w tym wprowadzenia refundacji terapii hormonalnej i zabiegów korekty płci. Zależy nam na tym, aby każde z nas bez względu na jakąkolwiek cechę miało dostęp do bezpiecznych i przystępnych interwencji medycznych, które podejmowane są za świadomą zgodą osoby zainteresowanej. Tak samo, jak osoby transpłciowe mają prawo otrzymywać odpowiednią pomoc z budżetu swoich państw, nie można oczekiwać, że interwencje te staną się warunkiem zmian prawnych.

Zarząd Fundacji Trans-Fuzja

edzamieszczono: 2014.10.18