Ogłoszenia i apele

Oświadczenie Komisarza Rady Europy d.s. Praw Człowieka

Prawa człowieka powinny być w pełni respektowane w stosunku do osób transpłciowych – mówi Komisarz Hammarberg

Strasbourg 29.07.2009 – kraje członkowskie Rady Europy powinny robić więcej, by powstrzymać transfobię i dyskryminację osób transpłciowych. Sytuacja osób transpłciowych jest od dawna ignorowana i zaniedbana, pomimo że problemy, z jakimi się borykają, są rzeczywiste i typowe dla tej grupy właśnie. Doświadczają one wysokiego stopnia dyskryminacji i nietolerancji na wszystkich obszarach życia, włącznie z bezpośrednią agresją. Osoby transpłciowe są ofiarami brutalnych przestępstw na tle nienawiści z morderstwem włącznie w niektórych europejskich krajach – powiedział Komisarz ds. Praw Człowieka Rady Europy Thomas Hammarberg w Referacie poświęconym tematowi „Prawa człowieka a tożsamość płciowa”.

Komisarz  stwierdza tam, że uznawane przez społeczność międzynarodową standardy praw człowieka takie jak prawo do życia, fizycznego dobrostanu/integralności fizycznej i prawo do opieki zdrowotnej odnoszą się jednakowo do wszystkich ludzi, włącznie z osobami transpłciowymi. Podobnie posiadają one prawo do ochrony przed dyskryminacją na rynku pracy.

Dokument Komisarza opisuje także pozytywne kroki, które podjęto w niektórych krajach celem ochrony praw osób transpłciowych. Jednakże, zarówno transfobia jak autentyczna ignorancja w tym temacie są znacznie rozpowszechnione. Dokument zaleca, aby kraje członkowskie Rady Europy podjęły dalsze działania powstrzymujące dyskryminację, w tym także szkolenie personelu medycznego. Komisarz stwierdza także, że nie powinno się stawiać osób transpłciowych przed koniecznością poddania się sterylizacji lub innym zabiegom medycznym, aby ich tożsamość płciowa była uznawana.

Referat „Prawa ludzkie a tożsamość płciowa” został wygłoszony 29 lipca 2009 o 13.30 w Kopenhadze podczas II Międzynarodowej Konferencji na rzecz Praw Człowieka LGBT.

Tłumaczył Marcin Boronowski

edzamieszczono: 2009.07.30