Ogłoszenia i apele

Oświadczenie Stowarzyszenia Lambda Warszawa w sprawie Dnia Różnorodności w Warszawie

Fundacja Trans-Fuzja na prośbę Stowarzyszenia Lambda Warszawa miała wziąć udział w Żywej Bibliotece podczas niedzielnego Dnia Różnorodności w Warszawie, 17-go października 2010.

Solidaryzując się ze Stowarzyszeniem Lambda Warszawa i podzielając poglądy przedstawione w poniższym oświadczeniu, nie pojawimy się podczas wydarzeń Dnia Różnorodności.

Fundacja Trans-Fuzja na prośbę Stowarzyszenia Lambda Warszawa miała wziąć udział w Żywej Bibliotece podczas niedzielnego Dnia Różnorodności.

Solidaryzując się ze Stowarzyszeniem Lambda Warszawa i podzielając poglądy przedstawione w poniższym oświadczeniu nie pojawimy się podczas wydarzeń Dnia Różnorodności.

---------- Wiadomość przekazana dalej ----------
Od: Yga Kostrzewa <yga@g.pl>
Data: 13 października 2010 11:22
Temat: newsy z Lambdy Warszawa oświadczenie o rezygnacji z udziału w "Dniu Różnorodności"
Do:

Warszawa, 12 października 2010 roku

OŚWIADCZENIE

Zarząd Stowarzyszenia Lambda Warszawa informuje o rezygnacji z udziału w wydarzeniu „Dzień Różnorodności” organizowanym 17 października 2010 roku w Warszawie w C. H. „Złote Tarasy” przez Przedstawicielstwo Komisji Europejskiej w Polsce, pod patronatem Pełnomocnika Rządu do Spraw Równego Traktowania.

Naszą misją jest budowanie pozytywnej tożsamości lesbijek, gejów, osób biseksualnych i transpłciowych (LGBT) oraz kształtowanie wobec nich akceptacji społecznej. Działając z i na rzecz osób LGBT nie zgadzamy się na wypowiadanie treści obraźliwych i nieprawdziwych wobec tych osób. Nie zgadzamy się, aby treści te wyrażała osoba reprezentująca polski rząd, szczególnie będąca w randze ministra Pełnomocnik Rządu do Spraw Równego Traktowania. Mając na uwadze działania podejmowane przez Panią Minister Elżbietę Radziszewską przez cały okres jej urzędowania, rezygnujemy z udziału we wspólnym przedsięwzięciu jakim jest „Dzień Różnorodności”.

Stowarzyszenie Lambda Warszawa zgodziło się na udział w wydarzeniu organizowanym przez Komisję Europejską, z przekonaniem iż będzie ono organizowane w duchu unijnego prawa, które dużo skuteczniej chroni grupy dyskryminowane niż prawo polskie. Swoim udziałem Stowarzyszenie chciało wesprzeć taki sposób myślenia o działaniach antydyskryminacyjnych. Tymczasem objęcie patronatem imprezy i umiejscowienie konferencji prasowej promującej Dzień Różnorodności w siedzibie Pełnomocnika sprawia  wrażenie legitymizacji działań Minister Radziszewskiej przez organizacje biorące udział w wydarzeniu. Natomiast nasze Stowarzyszenie stanowczo sprzeciwia się sposobowi działania polskiego rządu, a raczej zaniechania działań, w zakresie przeciwdziałania dyskryminacji.

Z przykrością odnotowujemy fakt, iż Pani Minister Radziszewska i jej Biuro mają decydujący wpływ na kształt wydarzenia. Do udziału w imprezie dopuszczone zostały tylko organizacje wskazane i zaakceptowane przez Biuro Pełnomocnika, a innym zainteresowanym podmiotom pozarządowym spoza tej listy odmówiono udziału. Odmówiono także możliwości objęcia patronatem mediom reprezentującym uczestniczące w wydarzeniu organizacje i grupy społeczne.

Na naszą decyzję wpłynął także fakt, iż sam „Dzień Różnorodności” jest organizowany bez uwzględniania zróżnicowanych potrzeb oraz  zasobów przedstawicieli i przedstawicielek grup społecznych, które zostały zaproszone do udziału. Decyzje dotyczące czasu i miejsca Dnia Różnorodności oraz wydarzeń promujących zostały podjęte arbitralnie i bez wzięcia pod uwagę zdania organizacji, które w założeniu miały współtworzyć to przedsięwzięcie, przy jednoczesnym stwarzaniu pozorów wspólnego podejmowania tych decyzji.

Naszą decyzją pragniemy zwrócić uwagę Komisji Europejskiej na brak prowadzenia w Polsce efektywnej polityki równościowej.

Zarząd Stowarzyszenia Lambda Warszawa

_