22 października obchodzimy Międzynarodowy Dzień Działań na Rzecz Depatologizacji Transpłciowości.

W ramach pracy nad nową Międzynarodową Klasyfikacją Chorób i Problemów Zdrowotnych (ICD-11) Światowa Organizacja Zdrowia proponuje kategorię niespójności płciowej, która ma na celu podkreślić kwestie konieczności dostosowania ciała do tożsamości. Osoby transpłciowe nadal jednak muszą się liczyć z koniecznością diagnozy.

Długotrwały proces diagnostyczny, jaki osoby transpłciowe przechodzą w Polsce, bardzo często pozostawia je w prawnej próżni i strachu o własne życie, szczególnie jeśli dokumenty odbiegają od ich wyglądu. Proces ten w najlepszym wypadku trwa kilka miesięcy, w najgorszym nawet kilka lat.

Diagnoza zaburzenia tożsamości płciowej jest nadal podstawą do wniesienia do sądu sprawy o ustalenie, która umożliwia zmianę oznaczenia płci. W Polsce patologizacja transpłciowych tożsamości idzie jeszcze dalej - proces diagnostyki muszą potwierdzać biegli, nawet w sytuacji, gdy w sprawie tożsamości płciowej danej osoby wypowiedziało się kilku psychologów, a często nawet psychiatrów.

Dziś chcemy szczególnie zwrócić uwagę na fakt, że pomoc terapeutyczna jest szczególnie ważna dla osób, które poszukują swojej tożsamości i nie są jej pewne, ale wiele osób transpłciowych doskonale wie, co czują i jak chcą przeprowadzić swoją tranzycję. I powinny mieć prawo do jak najszybszej pomocy.

Fundacja Trans-Fuzja od lat wspiera kampanię na rzecz depatologizacji transpłciowości, wskazując jednakże dodatkowo na konieczność zachowania wszelkiej pomocy medycznej, której osoby transpłciowe mogą potrzebować. Bez względu na sposób klasyfikacji, osoby transpłciowe potrzebują terapii hormonalnej, zabiegów chirurgicznych i wszystkiego, co sprawi, że będą mogły funkcjonować w społeczeństwie tak, jak chcą.

Obejrzyj nasz zeszłoroczny film!

edzamieszczono: 2016.10.22