Agencja Praw Podstawowych Unii Europejskiej wspiera działalność na rzecz zdrowia osób LGBTI

Znana z prowadzenia badań nad sytuacją różnych grup wykluczonych w Unii Europejskiej agentura tym razem zdecydowała się przyjrzeć problemom napotykanym przez osoby dyskryminowane ze względu na swoją orientację seksualną, tożsamość bądź ekspresję płciową lub interpłciowy status w dostępie do szeroko rozumianych usług zdrowotnych.

29 lutego i 1 marca w siedzibie Agencji w Wiedniu odbył się warsztat z udziałem przedstawicieli i przedstawicielek stowarzyszeń lekarskich, międzynarodowych organizacji (m.in. Komisji Europejskiej, Światowej Organizacji Zdrowia i Programu Narodów Zjednoczonych ds. Rozwoju), krajowych decydentów ds. zdrowia, a także osób związanych z akademią i działających na rzecz społeczeństwa obywatelskiego.

Spotkanie upłynęło na ustalaniu, w jaki obszarach dotyczących zdrowia nadal brakuje odpowiednich danych do zidentyfikowania ważnych problemów i które grupy zajmujące się pomocą zdrowotną potrzebują bądź edukacji w zakresie kwestii LGBTI, bądź wsparcia instytucjonalnego. Agencja Praw Podstawowych Unii Europejskiej jest jedną z instytucji Unii Europejskiej, której podstawowym celem jest pomoc w nawiązywaniu kontaktów pomiędzy specjalistami z różnych zakresów oraz międzynarodowych organizacji pracujących w obszarze praw człowieka.

Podczas wydarzenia Fundację Trans-Fuzja reprezentowała jej osoba prezesująca. Na prośbę organizatorów Wiktor Dynarski przedstawił wyniki przeprowadzonego w 2014 roku badania „Transpłciowość a opieka zdrowotna w Polsce” oraz ogólną sytuację osób transpłciowych w Polsce, szczególnie w zakresie równego dostępu do zasobów i usług, a także obecnej procedury uzgodnienia płci, szczególnie w kontekście zeszłorocznego weto prezydenta Andrzeja Dudy.

Choć spotkanie skupiało się na szerokim aspekcie problematyki LGBTI, Agencja Praw Podstawowych zadbała o niezwykle liczną i silną reprezentację grup pracujących na rzecz osób niecispłciowych. Odczytujemy to jako jasny sygnał nie tylko symbolicznego wsparcia dla problematyki związanej z tożsamością i ekspresją płciową oraz interpłciowym statusem, lecz także jako chęć pracy nad zmianą sytuacji tych grup w dostępie do odpowiedniej opieki zdrowotnej na terenie Unii Europejskiej.

Wśród organizacji działających na rzecz osób trans- i interpłciowych znalazły się oprócz Fundacji Trans-Fuzja m.in. Fundacion Daniela (Hiszpania), Organisation Intersex International (działalność na terenie Unii Europejskiej), Transgender Equality Network Ireland (Irlandia), Queer Leben i TransInterQueer (Niemcy), Transgender Infopunt (Belgia) oraz Transgender Europe (działalność na terenie Rady Europy i Unii Europejskiej).

16 marca w siedzibie Parlamentu Europejskiego odbędzie się premiera nowego raportu na temat poglądów i doświadczeń funkcjonariuszy publicznych z tematyką praw osób LGBT w 19 krajach Unii Europejskiej.

Podczas spotkania dla osób uczestniczących udostępniono również toalety unisex
edzamieszczono: 2016.03.02