Brak zgody na obecność osób transpłciowych w Polsce? Fundacja Trans-Fuzja komentuje słowa Jarosława Kaczyńskiego

Niecałą dobę przed rozpoczęciem ciszy wyborczej lider partii Prawo i Sprawiedliwość po raz kolejny pokazał, że nie tylko nie rozumie, na czym polega kwestia transpłciowości, lecz także nie zna historii procedur prawnych dotyczących uzgodnienia płci w Polsce.

Podczas spotkania z wyborcami w Siedlcach, proces zmiany oznaczenia płci w dokumentach oraz medycznej korekty płci został nazwany „dziwactwem” i „atakiem na rodzinę”. Polityk dodatkowo przekonywał, że dojście jego formacji do władzy będzie oznaczało stworzenie z Polski „ostoi wolności” oraz „brak zgody na przemiany obyczajowe”

Jako organizacja od lat działająca na rzecz osób transpłciowych i mająca szeroką ekspertyzę z zakresu praw człowieka tej grupy, chcemy stanowczo zaprotestować przeciwko okłamywaniu przez Jarosława Kaczyńskiego jego wyborców i szkalowaniu grupy mniejszościowej, na której krzywdzie najwyraźniej próbuje się zbić kapitał polityczny.

Wbrew twierdzeniom lidera PiS, ani prawne uzgodnienie, ani medyczna korekta płci nie stanowią nic nowego w polskiej rzeczywistości. Proces ten (w innej formie niż dzisiaj) był dostępny dla osób transpłciowych już w latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku. Ustawa o uzgodnieniu płci, zawetowana przez prezydenta Andrzeja Dudę na początku tego miesiąca, miała jedynie na celu skodyfikować ten proces i nie wprowadzała żadnej nowej rzeczywistości ani obyczajów.

Osoby transpłciowe mają dostęp do zabiegów medycznych i terapii hormonalnej w większości krajów świata, w niektórych od niemal wieku. Zarówno psychologia, jak i psychiatria są zgodne co do tego, że transpłciowość nie jest „dziwactwem”, a korekta płci powinna być dostępna dla każdej cierpiącej na dysforię płciową osoby. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) przygotowuje właśnie kolejną wersję Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób i Problemów Zdrowotnych (ICD), w której kwestie dotyczące osób transpłciowych nie będą już kategoryzowane w ramach „zaburzenia tożsamości płciowej”, ale jako „płciowa niespójność”, a międzynarodowe instytucje (chociażby Rada Europy) nawołują do wprowadzenia szybkich, przejrzystych i dostępnych procedur uzgodnienia płci.

Eksperci są zgodni: osoby transpłciowe muszą być objęte odpowiednią ochroną prawną, a ich potrzeby nie są kwestią „dziwactwa”, ale zapewnienia im godnego i dobrego życia. Dlatego właśnie co roku organizowany jest Międzynarodowy Dzień Akcji na rzecz Depatologizacji Transpłciowości,  który w tym roku obchodzimy jutro, 24 października.

Dziwi nas również twierdzenie, że umożliwienie osobom transpłciowym zmiany oznaczenia płci jest widziane jako atak na rodzinę, biorąc pod uwagę, że państwo polskie od lat wymusza rozwód jako warunek tejże zmiany, rozbijając funkcjonujące małżeństwa, w których również rodzą się dzieci. Polska nie jest też w stanie zapewnić pozostającym w małżeństwach osobom transpłciowym dostępu do adopcji, nawet w przypadku, gdy małżeństwo to spełnia wszystkie warunki zarówno społeczne, jak i ekonomiczne.

Prawa osób transpłciowych już dawno zostały uznane za prawa człowieka, dlatego też Polska jako „ostoja wolności” oznacza dla nas również Polskę, w której transpłciowi obywatele i obywatelki są pełnoprawnymi uczestnikami i uczestniczkami życia społecznego. Wolność to również prawo do bycia sobą i zachowania godności.

Przypominamy ponadto, ze we wrześniu ubiegłego roku Jarosław Kaczyński otrzymał od nas broszury i raporty na temat sytuacji osób transpłciowych w Polsce. Uważamy, że ponad 13 miesięcy to wystarczający czas, aby wyedukować się chociażby w podstawowych kwestiach uzgodnienia płci w Polsce.

Zarząd Fundacji Trans-Fuzja

edzamieszczono: 2015.10.23