Co to znaczy być trans? Osoby transpłciowe opowiadają o swoim doświadczeniu

24 października obchodzimy Międzynarodowy Dzień Akcji na rzecz Depatologizacji Transpłciowości. Dzień ten ustanowiono po to, aby zwrócić uwagę świata na konieczność zmiany podejścia do transpłciowych tożsamości.

Światowa Organizacja Zdrowia nadal klasyfikuje osoby transpłciowe, w tym również transseksualne, jako cierpiące z powodu zaburzenia tożsamości płciowej, mimo że zarówno badania psychologiczne, jak i społeczne pokazują, że coraz więcej osób transpłciowych jest absolutnie pewnych swojej tożsamości. Problemem staje się konieczność dostosowania ciała do posiadanej tożsamości płciowej oraz zmiana oznaczenia płci i danych osobowych, aby umożliwić godne i zgodne z odczuwaniem siebie życie.

W ramach pracy nad nową Międzynarodową Klasyfikacją Chorób i Problemów Zdrowotnych (ICD-11) zaproponowano kategorię niespójności płciowej, która ma na celu podkreślić kwestie konieczności dostosowania ciała do tożsamości, nie zaś sugerowania, że transpłciowość jest zaburzeniem, która można próbować wyleczyć terapią lub lekami farmakologicznymi.

Coraz więcej organizacji eksperckich jasno opowiada się za zdrowiem psychicznym osób transpłciowych. W tym roku znalazło się wśród nich również Światowe Stowarzyszenie Lekarzy, które w wydanym specjalnie oświadczeniu stwierdza m.in.:

Mimo że bycie osobą transpłciową nie oznacza samo w sobie psychicznej niemocy, osoby te mogą potrzebować wsparcia psychologicznego w celu pomocy zrozumienia ich własnej płci oraz aby poradzić sobie ze skomplikowanymi społecznymi kwestiami, które mogą jej towarzyszyć.

Fundacja Trans-Fuzja od lat wspiera kampanię na rzecz depatologizacji transpłciowości, wskazując jednakże na konieczność zachowania wszelkiej pomocy medycznej, której osoby transpłciowe mogą potrzebować. Bez względu na sposób klasyfikacji, osoby transpłciowe potrzebują terapii hormonalnej, zabiegów chirurgicznych i wszystkiego, co sprawi, że będą mogły funkcjonować w społeczeństwie tak, jak chcą.
edzamieszczono: 2015.10.24