Dokument tematyczny Komisarza Praw Człowieka Rady Europy „Tożsamość płciowa a prawa człowieka” dostępny w języku polskim

Fundacja Trans-Fuzja oraz projekt „Transrespect versus Transphobia worldwide” (TvT) realizowany przez organizację Transgender Europe mają zaszczyt poinformować o wydaniu polskiego tłumaczenia przełomowego dokumentu wydanego przez Biuro Komisarza Praw Człowieka Rady Europy Thomasa Hammarberga.

Dokument „Tożsamość płciowa a prawa człowieka” przyniósł dawno oczekiwany krok ze strony organów międzynarodowych – prawa osób transpłciowych zostały rozpoznane jako niezwykle istotne w dalszej pracy nad zaprowadzeniem równości we wszystkich sferach życia. Tekst nie tylko opisuje problemy, z jakimi w życiu codziennym spotykają się osoby transpłciowe, lecz także przynosi rekomendacje mające na celu posłużyć państwom członkowskim Rady Europy jako podstawy do wprowadzenia rozwiązań polepszających warunki bytowe wszystkich osób w jakiś sposób związanych z kategorią trans.

Zaistnienie polskiego tłumaczenia nie byłoby możliwe bez współpracy Fundacji z organizacją Transgender Europe oraz samym projektem TvT, którego kolejne tomy publikacji wydawane są dzięki wsparciu finansowemu Fundacji Open Society,  ARCUS oraz  Fundacji Heinricha Boella.

Polska wersja dokumentu jest trzecią z kolei (po hiszpańskim i niemieckim tłumaczeniu) publikacją projektu TvT.

Wersja online znajduje się na stronie internetowej Fundacji Trans-Fuzja – oraz projektu TvT

W sprawie otrzymania wersji tradycyjnej, proszę kontaktować się z prezeską Fundacji Trans-Fuzja, Anią Grodzką – ania.grodzka[at]transfuzja.org

Informacji odnośnie tłumaczenia udziela wiceprezes Wiktor Dynarski –wiktor.dynarski[at]transfuzja.org

Informacji nt. projektu TvT udzielają:
Dr Carsten Balzer i Dr Jan Hutta
research[at]transrespect-transphobia.org