Działania Fundacji Trans-Fuzja na rzecz wprowadzenia refundacji zabiegów chirurgicznej korekty płci

Funkcjonujące obecnie w Polsce przepisy kwalifikują operacje chirugicznej korekty płci jako specyficzną "fanaberię" zainteresowanego pokrewną chirurgii plastycznej, nie uznając ich za zabiegi służące ratowaniu życia i zdrowia. Kwalifikacja ta jednak rozmija się z prawdą i jest krzywdząca dla osób dotkniętych transseksualizmem.

Ze stanowiskiem fundacji Trans-Fuzja w/w kwestii zapoznać się można tutaj:
Komentarz do zmiany prawa o finansowaniu leczenia transseksualizmu

Poniżej prezentujemy listę podjętych i planowanych działań fundacji na rzecz przekonania do naszego stanowiska polskiego społeczeństwa i ustawodawcy:

1. Wystąpiliśmy z takim postulatem na Konferencji "Orientacja seksualna i tożsamość płciowa a problemy i wyzwania prawa" [1] i nasz głos znajdzie się w publikacji pokonferencyjnej jako sygnał takiej konieczności. Zamierzamy ponawiać ten głos przy każdej nadarzającej się okazji.

2. Opiniowaliśmy działania Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka w tym zakresie. Jednak prawdopodobnie wycofują się oni z dotychczasowych działań, przynajmniej w chwili obecnej, ze względu na znikome szanse powodzenia tej inicjatywy.

3. Poruszyliśmy temat na spotkaniu z Rzecznikiem Praw Obywatelskich oraz minister Radziszewską. [2] Obydwoje odmówili wsparcia naszej inicjatywy twierdząc, że jest wiele innych procedur medycznych, które wymagają pilniejszych działań w kierunku refundacji. A koszyk świadczeń gwarantowanych przez Ministerstwo Zdrowia jest bardzo okrojony, bo państwo nasze jest zbyt biedne.

4. Niezależnie od opinii obojga naszych rozmówców zamierzamy opracować i złożyć wniosek obywatelski do minister Kopacz w tej sprawie.

[1] Poznań, 2008.10.27, Konferencja naukowa: "Orientacja seksualna i tożsamość płciowa - problemy i wyzwania prawa" zorganizowana przez Poznańskie Centrum Praw Człowieka INP PAN i Zakład Praw Człowieka WPiA Uniwersytetu Warszawskiego, http://www.hfhrpol.waw.pl/precedens/pl/aktualnosci/konferencja-w-poznaniu-na-temat-praw-osob-lgbt.html
[2] Warszawa, 2009.03.13, http://transfuzja.org/pl/artykuly/relacje/relacja_ze_spotkania_przedstawicieli_polskich_srodowisk_lgbt_z_rzecznikiem_praw.htm
edzamieszczono: 2009.04.21