Dzień Widzialności Osób Transpłciowych

31 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Widzialności Osób Transpłciowych (International Transgender Day of Visibility) już po raz szósty.
Ustanowiony w 2009 r., jest drugim po Dniu Pamięci Osób Transpłciowych (obchodzonym 20 listopada) istotnym dla transpłciowej społeczności świętem, którego celem jest przybliżenie problemu dyskryminacji ze względu na tożsamość i ekspresję płciową.

Dzień Widzialności przypomina nam również o tym, że transpłciowy status danej osoby jest jej prywatnym wyborem i nikt nie może być zmuszony do tego, aby go ujawniać.
Bo każda osoba ma prawo do decydowania, czy chce dzielić się swoją transpłciową przeszłością ze światem, czy nie.
Z okazji 31 marca Fundacja Trans-Fuzja życzy wszystkim osobom spod transpłciowego parasola prawa do nie/widzialności. Decyzja o otwartym mówieniu o swojej transpłciowości nie może stawać się pretekstem do dyskryminacji lub przemocy, niewidzialność zaś nie powinna być podyktowana strachem przed reakcją społeczeństwa, ale wypływać z własnej nieprzymuszonej woli.
Każdy ma prawo być sobą i każdy ma prawo do prywatności. Pamiętajmy o tym nie tylko dzisiaj.

Fundacja Trans-Fuzja

edzamieszczono: 2015.03.31