Fundacja Trans-Fuzja pisze do Jarosława Kaczyńskiego

W związku z wypowiedzią Jarosława Kaczyńskiego uderzającą w osoby transpłciowe i inne grupy wykluczone, postanowiliśmy napisać list, w którym zwracamy uwagę prezesa PiS, że aby polskim rodzinom żyło się lepiej, musi również żyć się lepiej osobom transpłciowym.

Warszawa, 1 września 2014

Szanowny Panie Prezesie,

w imieniu Fundacji Trans-Fuzja zwracamy się do Pana w związku z wypowiedzią z 27 sierpnia, gdy podczas spotkania z mieszkańcami Garwolina przekonywał Pan, że władza w rękach Pana ugrupowania nie będzie wprowadzała kulturalnej rewolucji i różne grupy społeczne nie będą miały w Polsce lepiej i nie będą eksponowane.

Być może nie jest Pan świadomy – wnioskujemy tak z trudności z wypowiedzią słowa „transwestyci” – jakimi trudnościami obarczone jest życie osób transpłciowych w Polsce. Osoby transpłciowe niemal codziennie spotykają się z przemocą i wykluczeniem. Ich sytuacja na rynku pracy, w dostępie do podstawowej opieki zdrowotnej, czy możliwości mieszkaniowych jest często niezwykle dramatyczna. Osoby transpłciowe są ponadto, czego zdaje się Pan nie zauważyć w swojej wypowiedzi, również obywatelami i obywatelkami Polski. Oznacza to, że należy im się taki sam poziom bezpieczeństwa jak osobom narażonym na wykluczenie społeczne z innych powodów.

Jako osoba pełniąca tak wysokie stanowisko, jakim jest przewodniczenie partii opozycyjnej, powinien Pan dodatkowo doskonale zdawać sobie sprawę z faktu, jak niewiele zostało w ciągu ostatnich ośmiu lat zrobione w kwestiach praw osób, co do których wydaje się Panu, że są „eksponowane”. W swoim wystąpieniu wspominał Pan również, że ważne jest, aby w Polsce „były dzieci”, dlatego też wzywamy Pana do wsparcia rozwiązań ustawowych, które pozwolą osobom transpłciowym zakładać rodziny i posiadać dzieci bez strachu o ich dobro. Aby małżeństwa nie były zmuszane do rozwodu ze względu na zmianę oznaczenia płci w dokumentach jednej z osób, aby rodzice nie musieli dłużej bać się utraty praw rodzicielskich ze względu na przechodzenie procesu korekty płci.

Wszystkich tych sytuacji można by było uniknąć i uczynić przynajmniej część polskich rodzin szczęśliwszymi. Do tego jednakże jest potrzebne zrozumienie i wola polityczna.

Dlatego też w ramach reakcji na Pana słowa, wierząc, że nasz trud edukacyjny nie pójdzie na marne, przekazujemy Panu publikacje przybliżające zarówno tematykę transpłciowości, jak i sytuację osób transpłciowych w Polsce.

Do niniejszego listu dołączamy:

• Publikację „Sytuacja prawna osób transpłciowych w Polsce” – raport z badań akt sądowych i wynikające z nich propozycje zmian w polskim prawie,

• informator „Oswajanie transpłciowości” w pięciu kopiach, który pomoże Panu zrozumieć najważniejsze kwestie dotyczące transpłciowości w Polsce, w tym również różnice pomiędzy osobą transseksualną i transwestytyczną,

• broszurę „i inni” przygotowaną specjalnie dla osób decydujących się wspierać osoby transpłciowe (dwie kopie),

• ulotkę naszej organizacji.

Jednocześnie informujemy również, że Fundacja Trans-Fuzja prowadzi darmowe szkolenia, które pomagają również grupom eksperckim zrozumieć aspekty tożsamości i ekspresji płciowej oraz tego jak płeć wpływa na życie każdego i każdej z nas. O naszej działalności warsztatowej może Pan przeczytać pod adresem www.transfuzja.org.

Wiktor Dynarski

osoba prezesująca