Fundacja Trans-Fuzja wzięła udział w konferencji poświęconej prawom dzieci i młodzieży

W dniach od 2 do 4 maja w mieście Sion, w Szwajcarii odbyła się interdyscyplinarna konferencja współorganizowana przez Radę Europy oraz Międzynarodowy Instytut Praw Dzieci (IIDF), która koncentrowała się na się na problematyce orientacji seksualnej oraz tożsamości płciowej u dzieci i młodzieży.

Wydarzenie poświęcono zagadnieniom praw dzieci i młodzieży w zakresie dostępu do odpowiedniej informacji na temat orientacji seksualnej i tożsamości płciowej, pomocy psychologicznej i społecznej, podmiotowości prawnej najmłodszych, a także roli szkoły i rodziny w zapewnieniu bezpiecznego i zdrowego rozwoju nieheteroseksualnej i transpłciowej młodzieży.

Wśród panelistów znaleźli się eksperci z zakresu praw dzieci, polityki międzynarodowej, społecznej, przedstawiciele organizacji młodzieżowych i tych działających na rzecz praw człowieka, a także krajów Rady Europy uczestniczących w projekcie LGBT, w tym Polska. Fundację Trans-Fuzja reprezentował wiceprezes Wiktor Dynarski, biorący udział w wydarzeniu również jako współprzewodniczący Transgender Europe.

W programie konferencji znalazły się referaty poświęcone ważnemu zagadnieniu transpłciowej podmiotowości najmłodszych. Brytyjska socjolożka Natacha Kennedy przedstawiła wpływ cispłciowego systemu na transpłciowe dzieci, w tym problem dorastania oraz ewentualnych reakcji najbliższego środowiska na nienormatywne zachowania i ekspresję. Erick Schneider i Peter Keins w bloku poświęconym roli szkoły i rodziny w podejmowaniu tematyki orientacji seksualnej i tożsamości płciowej u dzieci i młodzieży zajęli się niebadanym dotychczas okresem transpłciowej tożsamośći, tj. od wczesnego dzieciństwa do początków dojrzewania. Ważną dla perspektywy transpłciowej okazała się również prezentacja Alecsa Rechera – sekretarza Transgender Europe oraz transpłciowego radnego miasta Zurich – skupiająca się na możliwościach politycznej aktywizacji młodych osób LGBT, zwłasza transpłciowych.

Przedostatniego dnia konferencji odbył się również okrągły stół poświęcony pracy państw uczestniczących w projekcie Rady Europy na rzecz ulepszenia sytuacji życiowej osób LGBT, szczególnie zaś dostępu do podstawowych służb i usług oraz przestrzegania ich praw człowieka. W okrągłym stole z ramienia Polski wzięli udział Piotr Ozga z biura Pełnomocnika Rządu ds. Równego Traktowania i Wiktor Dynarski z ramienia Fundacji Trans-Fuzja, którego prezentacja obracała się wokół praw transpłciowych i interseksualnych dzieci oraz młodzieży w Polsce w kontekście Rekomendacji CMRec 2010(5)  Podczas konferencji na sali obecni byli również Laura Koba z biura Rzecznika Praw Dziecka oraz poseł na Sejm Robert Biedroń.

Ze względu na ograniczony czas prezentacji Dynarski skupił się na obszarze edukacji, zdrowia oraz narodowych struktur prawnoczłowieczych, podkreślając, że chociaż sytuacja w Polsce nie należy do najlepszych, organizacje pozarządowe obserwują powolną zmianę nastawienia do kwestii transpłciowości i interseksualności. Przed właściwą prezentacją nawiązał do wystąpienia Piotra Ozgi, potwierdzając gotowość minister Agnieszki Kozłowskiej-Rajewicz do pracy na rzecz osób transpłciowych (z czego niejednokrotnie korzystała już Fundacja Trans-Fuzja), mimo że obszar jej kompetencji nie obejmuje tożsamości płciowej.

Od lewej: Kerttu Tarjamo (Rada Europy), Piotr Ozga (Biuro Pełnomocnika ds. Równego Traktowania) oraz Wiktor Dynarski (Fundacja Trans-Fuzja) podczas okrągłego stołu

Całościowo konferencja okazała się nie tylko interesująca, lecz także pomocna, zwłaszcza przy okazji wymiany doświadczeń pomiędzy osobami reprezentującymi kraje biorące udział w projekcie LGBT Rady Europy. Fundacja Trans-Fuzja z radością przyjmuje fakt, że temat tożsamości płciowej dzieci i młodzieży nie pozostaje tabu i że powoli zmierzamy do tworzenia odpowiedniej i kompleksowej opieki psychologicznej i medycznej dla tych młodych osób, które decydują się na korektę płci bądź realizowanie siebie poza płciowymi oczekiwaniami społeczeństwa. Wierzymy, że specjalistyczna opieka dla transpłciowej młodzieży (szczególnie ochrona przed znęcaniem się w szkole) wkrótce przestanie być jedynie marzeniem organizacji pozarządowych.
edzamieszczono: 2013.05.22