Inauguracja projektu Rady Europy oraz spotkanie z Marszałkinią Ewą Kopacz

18 lipca 2012 roku Fundacja Trans-Fuzja wzięła udział w konferencji inaugurującej w Polsce Projekt Rady Europy Zwalczanie dyskryminacji opartej na orientacji seksualnej lub tożsamości płciowej. Konferencję zorganizowała Pełnomocniczka Rządu ds. Równego Traktowania we współpracy z Radą Europy.

Celem konferencji było zapoznanie uczestników i uczestniczek z pracami Rady Europy na rzecz osób LGBT oraz, co należało do aktywistów i aktywistek, zdiagnozowanie obecnej sytuacji i odpowiedź na pytania – „Gdzie obecnie jesteśmy?” oraz „Co należy zrobić”?

W panelu o tym właśnie tytułu z ramienia Fundacji Trans-Fuzja wystąpił wiceprezes Wiktor Dynarski, którego wystąpienie poruszało palące problemy społeczności osób trans. Dynarski zwrócił uwagę przede wszystkim na zawiłą procedurę korekty płci, brak refundacji jakichkolwiek zabiegów dla osób chcących poddać się procesowi korekty oraz niewystarczalności polskiego prawa w zakresie ochrony tożsamości i ekspresji płciowej. Ochrona ta miałaby dotyczyć nie tylko problemu dyskryminacji, lecz także przemocy oraz mowy nienawiści. W przygotowaniu sprawozdanie z konferencji, zarówno w języku polskim, jak i angielskim, zawierające wszystkie wystąpienia.

Fot. Tenel

W konferencji z ramienia Fundacji wzięła udział również prezeska Lalka Podobińska, która następnie, jeszcze przed zakończeniem wydarzenia, udała się na spotkanie z Marszałkinią Ewą Kopacz. W spotkaniu uczestniczyli członkinie i członkowie koalicji „Partnerstwo dla Związków”, w skład którego wchodzą różne organizacje i grupy nieformalne, działające wokół projektów ustaw o związkach partnerskich. Związki partnerskie zdominowały również debatę podczas konferencji Rady Europy.

Fot. Tenel

- Nie dziwi mnie to – komentowała wydarzenie prezeska Fundacji – Szkoda tylko, że problemy typowe dla osób transpłciowych znów nikną w kwestiach kojarzonych tylko i wyłącznie z tematyką orientacji seksualnych. Mimo że związki partnerskie dotyczą każdego i każdej. Jako organizacja, kiedy projekty tworzono, zapowiadaliśmy, że poprzemy jedynie całkowicie inkluzywne prawo. Takie, które nie różnicuje nikogo ze względu na płeć. Działamy na rzecz osób o różnorodnych tożsamościach płciowych i orientacjach seksualnych, nie pozwolimy nikogo wykluczyć.
edzamieszczono: 2012.07.20