Komisja Etyki Poselskiej odpowiada Fundacji Trans-Fuzja

Komisja Etyki Poselskiej po raz kolejny odmówiła interwencji w sprawie transfobicznych wypowiedzi.

7 marca Komisja Etyki Poselskiej zdecydowała nie reagować na apel Fundacji Trans-Fuzja w sprawie transfobicznych oraz mizoginicznych wypowiedzi posła Witolda Czarneckiego.

Odpowiedź Komisji nie zawiera żadnej argumentacji, mimo że pismo wystosowane przez Zarząd Fundacji bezpośrednio odwoływało się do wywiadu udzielonego w programie "Wirtualna Kanapa" Internetowej Telewizji Konin, w której poseł Czarnecki stwierdził:

To jest jakaś gra... Cyniczna gra... Obrzydliwa gra, która działa pod szyldem płci kobiety... Co moją żonę łączy z tymi kobietami? Moja żona jest konserwatystką, tak samo moje siostry i kuzynki. I znajomi. I oni są normalnymi rodzinami! A czy mnie obchodzi los jakiegoś... jakiegoś Ani Grodzkiej, której jest 0,01 promila, bo ktoś sobie uciął czy nie uciął... Nie wiem, czy sobie uciął, ale chce się nazywać kobietą? To jest obraźliwe dla kobiet! Bo jak ktoś się nazwie "szafą", to mam mówić "pani szafo"? Bo on się czuje wewnętrznie szafą. To co? Mam do ciebie mówić "szafo"? Nie jesteś szafą! Jesteś chłopem, kobietą... Bóg stworzył kobietę i mężczyznę, ale ci nowocześni ludzie tworzą nowe byty. Podobno jest sześć podstawowych płci. Sześć! Ja ich nie znam...

Fundacja Trans-Fuzja nie kryje rozczarowania decyzją Komisji o braku reakcji na wypowiedzi posła Witolda Czarneckiego. Decyzję tę traktujemy jako przyzwolenie na transfobiczne zachowania nie tylko w przypadku wymienionej osoby. Brak stanowczej reakcji ze strony Komisji to również przyzwolenie na transfobię w życiu publicznym, wprowadzenie jej do codzienności życia i języka polityki.

Jednocześnie zaznaczamy, że nie chodzi nam tylko i wyłącznie o obrażanie posłanki Grodzkiej. Przykład sejmowej transfobii jest dla nas niepokojący z punktu widzenia społecznego. Jeśli transfobia staje się częścią debaty publicznej, staje się nią również w życiu publicznym, potęgując negatywne nastroje społeczne, co w konsekwencji może prowadzić do przemocy.

Komisja Etyki Poselskiej zdaje się nie dostrzegać tego problemu, dlatego też apelujemy o poważne potraktowanie kolejnych informacji o transfobicznych wypowiedziach posłów i posłanek. Jako osoby sprawujące publiczne stanowiska, powinni wykazywać się przykładem, nie zaś budować swoje poparcie polityczne poprzez kierowanie inwektyw w stosunku do osób reprezentujących grupy wrażliwe.

Przeczytaj odpowiedź Komisji Etyki Poselskiej (PDF)

Zarząd Fundacji Trans-Fuzja

edzamieszczono: 2013.03.21