List do Ministra Sprawiedliwości

W związku ze stwierdzeniem Ministra Sprawiedliwości, Jarosława Gowina, że nie ma sprecyzowanego zdania, czy Anna Grodzka pozostaje mężczyzną, czy jest już kobietą - w wywiadzie udzielonym dziennikowi SUPER EXPRESS, zarząd Fundacji Trans-Fuzja wystosował do niego pismo.

Warszawa, 11.02.2013 r.

Szanowny Panie Ministrze,

W wywiadzie  udzielonym dziennikowi SUPER EXPRESS, zatytułowanym "Jarosław Gowin: Nie mam zdania, czy Grodzka jest mężczyzną, czy już kobietą"

(dostęp: http://www.se.pl/wydarzenia/opinie/nie-mam-zdania-czy-grodzka-jest-mezczyzna-czy-juz-kobieta_305840.html - publikacja: 10.02.2013 09:07), stwierdził Pan, że nie ma "sprecyzowanego zdania, czy [Anna Grodzka] pozostaje mężczyzną, czy jest już kobietą".

Fundacja Trans-Fuzja działająca na rzecz osób transpłciowych jest zaniepokojona Pana słowami, wypowiadanymi publicznie przez Ministra Sprawiedliwości. Dziwi nas, że przedstawiciel rządu, który powinien stać na straży prawa, podważa w swojej wypowiedzi prawomocny wyrok sądu, wydany w imieniu Rzeczypospolitej Polskiej (Sygn. akt III C424/09).

Z szacunkiem przypominamy panu Ministrowi, że  korekta płci metrykalnej odbywa się zgodnie z przepisami polskiego prawa, na straży którego stoi Pana ministerstwo.

Ponadto pragniemy zwrócić uwagę, że publiczne poddawanie w wątpliwość czyjejkolwiek płci przez przedstawiciela rządu może zachęcać społeczeństwo do stosowania mowy nienawiści, na którą i tak osoby transpłciowe są bardzo często narażone oraz może być sygnałem dla społeczeństwa, że tego typu wypowiedzi są akceptowalne.

Wierzymy, że Pan Minister powstrzyma się w przyszłości od tego typu sformułowań.

Z poważaniem,

Zarząd Fundacji Trans-Fuzja