List obywatelki do marszałkini Kopacz

Otrzymaliśmy kopię listu obywatelki naszego państwa skierowanego do marszałek Sejmu Ewy Kopacz, w którym odnosi się również do osób transpłciowych.

Pani Marszałek,

Czuję się głęboko dotknięta wypowiedziami kilku parlamentarzystów, które padły 24 stycznia tego roku podczas 32. Posiedzenia Sejmu poświęconego dyskusji nad projektami o związkach partnerskich.

Jestem obywatelką Polski, osobą homoseksualną, pozostającą od 27 lat w trwałym związku. Po ukończeniu w terminie studiów – pracuję, płacę podatki, nigdy nie korzystałam z pomocy społecznej, nie zajmowałam łóżka w szpitalu, nie popadłam w konflikt z prawem itp., itd.

A jednak okazuje się, że według poseł Krystyny Pawłowicz życie moje, mojej partnerki i setek tysięcy Polaków nam podobnych jest: co najwyżej tylko jałowym „użyciem” drugiego człowieka traktowanego jak przedmiot.  A nasze związki: mają cel czysto hedonistyczny, autodestrukcyjny dla człowieka (partnera) i członków jego rodziny. Mają zapewnić, na koszt społeczeństwa i budżetu państwa, ale nie w interesie społecznym, wygodne, łatwe praktykowanie egoistycznych, nieuporządkowanych pragnień (…) pozwalają obnosić w przestrzeni publicznej skłonności seksualne, czym naruszają poczucie estetyki i moralności...

Podczas wypowiedzi posła Roberta Biedronia p. K. Pawłowicz domagała się od niego wyjaśnienia: na czym w praktyce polega fizyczna więź w związku homoseksualnym (!): Proszę wytłumaczyć do końca. W końcu mówimy o projekcie ustawy, nie?

Z kolei poseł Jacek Bogucki stwierdził:

Kto ma prawo zdecydować za dziecko, że będzie wychowywane w rodzinie żyjącej wbrew naturze?

Odniósł się również do życia zwierząt…, ale to dowodzi jedynie nieuctwa p. J. Boguckiego, do czego ma prawo.

Natomiast jego wypowiedź o osobach transpłciowych, to nie tylko nieuctwo, ale popis chamstwa, pogardy i nienawiści wobec osób LGBT: "Ktoś spytał kiedyś lekarza wykonującego operacje zmiany płci, czym uzasadnia te zabiegi. Potrzebami tych osób, oczekiwaniami. Wobec tego spytał tego lekarza, czy gdyby przyszedł do niego satanista i chciał przyszycia ogona, też by mu to zrobił, bo była taka potrzeba. To jest absurdalność tego typu pomysłów".

Pani Marszałek,

To tylko wybrane przykłady. Więcej można znaleźć w stenogramie. Natomiast chcę powiedzieć, że tą poselską „dyskusją” zostałam znieważona, poniżona przez ludzi, którzy zasiadają w sejmowych ławach, by w imieniu Polaków stanowić prawo. Projekty ustaw o związkach partnerskich zostały odrzucone większością głosów. Taka jest idea demokracji. Szanuję to.

Ale prostestuję, by parlamentarzyści wykorzystywali sejmową mównicę do demonstrowania swojej pogardy wobec jakiejkolwiek grupy obywateli; żeby merytoryczne argumenty zastępowali prymitywną, chamską mową nienawiści.

Oczekuję od Pani Marszałek konkretnej reakcji.

Oczekuję również przeproszenia polskich obywateli – heteroseksualnych, homoseksualnych, transpłciowych – znieważonych w majestacje Sejmu.

Z poważaniem,

Ewa Bator, obywatelka RP