List organizacji LGBT do Prezydenta Miasta Radomia

Reakcja organizacji LGBT na informację o wykluczeniu geja z udziału w projekcie "Żywa Biblioteka" w Resursie Obywatelskiej w Radomiu

Sz. P. Andrzej Kosztowniak
Prezydent Miasta Radomia

Jako przedstawiciele organizacji działających na rzecz praw lesbijek, gejów, biseksualistów i osób transpłciowych wyrażamy głębokie ubolewanie z powodu decyzji Pani Renaty Metzeger, która jako dyrektorka  Resursy Obywatelskiej wykluczyła z udziału w Żywej Bibliotece osobę homoseksualną.

Zachowanie Pani Dyrektor świadczy o niezrozumieniu idei Żywej Biblioteki, która ma na celu przybliżanie mieszkańcom danego miasta historii i opowieści najróżniejszych grup społecznych. Przedstawiciele poszczególnych środowisk, którzy uczestniczą w Żywej Bibliotece poprzez swoją historię zwracają uwagę na wykluczenie, nietolerancję, a czasem i przemoc która ich spotyka. Każda z osób która zdecyduje się na "wypożyczenie" danej "książki" może w swobodnej rozmowie sama przekonać się o problemach spotykających daną grupę społeczną.
Dla wielu osób jest to jedyna możliwość poznania osób o innych poglądach, czy stylu życia.

Uważamy, że instytucja, która zgodnie ze swą nazwą powinna ze szczególną troską pielęgnować idee społeczeństwa obywatelskiego postąpiła niezgodnie z nimi, uległa naciskom politycznym radnego PiS Sławomira Adamca i nie próbowała nawet podjąć rzetelnej debaty z organizatorami Żywej Biblioteki.
Społeczeństwo obywatelskie tworzą  wszyscy, w tym ci pochodzący z Afryki, Romowie, niepełnosprawni, ateiści, protestanci, wegetarianie, czy geje i lesbijki. Próba cenzury i negowania istnienia jednej z grup zamieszkujących Radom nie ma nic wspólnego z ideą obywatelskości.
Żywa Biblioteka w Radomiu odbywa się w ramach  III Spotkań z Kulturą Żydowską "Ślad". W latach 30-tych i 40-tych odmawiano Żydom prawa do bycia obywatelami i Polakami. Dziś swoimi działaniami i słowami Pani Dyrektor i niektórzy politycy Prawa i Sprawiedliwości postępują podobnie w przypadku osób homoseksualnych.

Cieszy nas jednak, że Żywa Biblioteka w zaplanowanej formie się odbędzie i, że są w Radomiu osoby które chcą walczyć z dyskryminacją i wykluczeniem.

Tomasz Szypuła - Kampania Przeciw Homofobii

Krzysztof Kliszczyński - Lambda Warszawa