Medialne Exposé Fundacji w sprawie legitymacji dla osób transpłciowych

W związku z inicjatywą Naszej Fundacji wydawania legitymacji dla osób transpłciowych (transwestytów i transseksualistów), oraz związaną z tym wypowiedzią, skierowaną do mediów, przez Rzecznika Praw Obywatelskich Janusza Kochanowskiego, 17-tego kwietnia pojawiło się kilka artykułów zawierających sporo nieścisłości i nieporozumień. Z tego powodu, w celu wyjaśnienia sytuacji, 18 kwietnia 2009 roku Ania Grodzka i Lalka Podobińska - wystąpiły w programie "To był dzień" na kanale Polsat News.

Jako wstęp do rozmowy z przedstawicielkami Trans-Fuzji zaprezentowany tam został felieton filmowy. Zarówno w rozmowie jak i w felietonie poruszone zostały kwestie problemów, z jakimi w polskim społeczeństwie zmagają się osoby "trans". Jak zwykle niestety, dla zobrazowania słownego komentarza, dziennikarze posłużyli się zdjęciami ubranych scenicznie artystek Draq Queens, co mogło niezorientowanym sugerować, że w taki sposób wyglądają publicznie transwestyci. Ale cóż, pewnie tylko takie fotki trans mieli pod ręką w Polsacie. :(

Materiał wyemitowany w telewizji można zobaczyć tutaj:

Tutaj zaś znajduje się link do oświadczenia Ani Grodzkiej, przybliżającego szczegóły inicjatywy Trans-Fuzji z legitymacjami: Wyjaśnienie dotyczące legitymacji dla osób transpłciowych (w tym transseksualnych)

Dla ludzi o mocnych nerwach, jako bonus przedwyborczy, zachęcający do znacznej ostrożności przy oddawaniu głosów, proponujemy zwrócić uwagę zawarte w tych materiałach filmowych stanowisko kluczowych działaczy PIS:

Ech!
edzamieszczono: 2009.04.25