Oświadczenie Fundacji Trans-Fuzja w sprawie incydentu w programie „Tak czy nie”, Polsat News 6 sierpnia 2014 r.

Fundacja Trans-Fuzja stanowczo sprzeciwia się prowadzeniu debaty publicznej na temat transpłciowości i osób trans w duchu przemocy i agresji, jaki został zaprezentowany w trakcie programu „Tak czy nie” (Polsat News, 6 sierpnia 2014 r.) z udziałem Rafalali i Artura Zawiszy.

Stoimy na stanowisku, że za doborem gości do tego programu stały względy pozamerytoryczne. W naszym odbiorze był on raczej podyktowany chęcią osiągnięcia wysokiej temperatury dyskusji i odpowiednią do niej wysoką oglądalnością. Zaproszenie Artura Zawiszy do udziału w programie na temat transpłciowości traktujemy wyłącznie jako działanie obliczone na osiągnięcie efektów konfrontacji, skandalu, sensacji. Dziwi nas to szczególnie w przypadku stacji Polsat News, która już niejednokrotnie dała się poznać jako stacja rzetelnie i merytorycznie odnosząca się do tematyki transpłciowości.

Dla Artura Zawiszy nienawiść do osób trans (jak również wszystkich osób LGBT) jest kwestią reprezentowanych przez niego skrajnych poglądów. Dla osób trans (jak również wszystkich osób LGBT) bycie tymi osobami jest kwestią ich realnego życia, a nie poglądów. Dlatego uważamy, że do programów poświęconych takiej tematyce nie należy zapraszać osób, które w swoją życiową postawę – wynikającą z reprezentowanych przez nie poglądów – mają wpisane dzielenie ludzi na lepszych i gorszych, nienawiść do tych drugich, obrażanie ich i odmawianie im pełni człowieczeństwa (i wynikających z niego praw) ze względu na pewne niezależne od nich cechy.

Fundacja Trans-Fuzja opowiada się za rzeczową i merytoryczną dyskusją na temat problemu przemocy wobec osób trans, zaś sytuację, w której jedna z tych osób również staje się agresorem, uważamy za nie do przyjęcia. Sytuacja ta daleko wykraczała poza poziom merytorycznej dyskusji i była obliczona na poklask widowni.

Tysiące osób transpłciowych na całym świecie doznają codziennie aktów przemocy fizycznej, psychicznej i słownej. Społeczne uprzedzenia sprowadzają każdego dnia na osoby trans realne zagrożenie. Wiele z tych osób płaci za to najwyższą cenę. Ich pamięć czcimy 20 listopada, obchodząc Dzień Pamięci Osób Trans.

Ten problem dotyczy także Polski. Słabe państwo, które nie potrafi uporać się z problemem mowy nienawiści i zbrodni z nienawiści, daje przestrzeń dla postaw takich, jaką zaprezentował Artur Zawisza. Konflikt, jaki zobaczyliśmy w studio telewizyjnym, odbywa się każdego dnia na ulicach, w środkach komunikacji publicznej, w domach, biurach, szkołach. Co ma wówczas robić atakowana osoba trans? O ile w telewizyjnym studio może ona pozwolić sobie na reakcję, o tyle realia codzienności takiej możliwości najczęściej nie dają. Powstrzymanie aktów agresji i przemocy wobec osób transpłciowych oraz niedopuszczenie do eskalacji takich zachowań jest rolą i obowiązkiem państwa.

Obowiązkiem mediów zaś powinno być dbanie o prowadzenie wymiernej publicznej debaty, nie zaś próby konfrontacji skrajnych punktów widzenia z realnością.

Zarząd Fundacji Trans-Fuzja

edzamieszczono: 2014.08.07