Oświadczenie Fundacji Trans-Fuzja z okazji międzynarodowego dnia działań na rzecz depatologizacji transpłciowości

20 października 2012 obchodzimy kolejny Międzynarodowy Dzień Działań Na Rzecz Depatologizacji Transpłciowości zainicjowany przez akcję Stop Trans Pathologization 2012, której celem jest zaprzestanie klasyfikowania osób transpłciowych jako chorych i zaburzonych.

Jako organizacja już od kilku lat działająca na rzecz praw człowieka osób transpłciowych, w tym również transseksualnych, oraz wspierająca te osoby poprzez m.in. grupy wsparcia, doskonale wiemy, jak ważną rolę w życiu osoby transpłciowej gra zdrowie, szczególnie zdrowie psychiczne. Z naszych doświadczeń wynika, że zaburzenie tożsamości płciowej jest kategorią nieodpowiadającą realnym doświadczeniom osób transpłciowych i transseksualnych.

Osoby transpłciowe nie są chore ani zaburzone. Ich tożsamość płciowa jest jednoznacznie stała, a poczucie nieadekwatności wynika z niezgodności ciała z odczuwaną płcią oraz konfrontacji własnej tożsamości z nieakceptującą społecznością. Do tej nieakceptacji przyczynia się również w dużym stopniu stygmatyzująca kategoryzacja.

Dlatego też z uwagą obserwujemy trwające właśnie dyskusje nad zmianą klasyfikacji zjawisk kojarzonych z transpłciowością zarówno w Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób i Problemów Zdrowotnych (ICD) redagowanej przez Światową Organizację Zdrowia (WHO), jak i klasyfikacji Amerykańskiego Towarzystwa Psychiatrycznego (DSM).

Fundacja Trans-Fuzja zdaje sobie sprawę, że depatologizacja transpłciowości to skomplikowany i delikatny proces, a usunięcie zjawisk kojarzonych z transpłciowością z międzynarodowych klasyfikacji może pogorszyć już i tak złą sytuację w kwestii dostępu osób transpłciowych do opieki medycznej, odpowiadającej ich potrzebom. Jednocześnie jednak wiemy, że kategoria "zaburzenia tożsamości płciowej" nie odzwierciedla ani realnych doświadczeń osób transpłciowych, ani potrzeb w zakresie dostępu do opieki zdrowotnej, szczególnie w kwestii korekty płci.

Wierzymy, że każda osoba chcąca dokonać korekty płci, bez względu na kształt tego procesu, powinna mieć dostęp do odpowiednich administracyjnych procedur. Procedury te powinny być zgodne z najnowszymi standardami praw człowieka, zwłaszcza prawa do nietykalności osobistej. Jednocześnie uważamy, że niezależnie od klasyfikacji transpłciowości, każda osoba w Polsce ma prawo do odpowiadającej jej potrzebom opieki medycznej.

Chcemy też, aby osoby transpłciowe w Polsce mogły czuć się godnie. Aby korekta płci była podstawowym prawem, niezwiązanym z diagnozą na całe życie. Tę drogę przeszły już homo- i biseksualność. Czas na transpłciowość!

Zarząd Fundacji Trans-Fuzja

edzamieszczono: 2012.10.20