Oświadczenie Porozumienia 11 listopada

Święto Niepodległości uczciliśmy mówiąc "nie" faszyzmowi.

Około 5 tysięcy osób zebrało się na trasie pochodu Młodzieży Wszechpolskiej, Obozu Narodowo-Radykalnego i innych ugrupowań nacjonalistycznych, by zablokować ich marsz. Przeciwko neofaszystom, oprócz koalicjantów z Porozumienia 11 Listopada - stowarzyszeń, fundacji, organizacji, grup nieformalnych - protestować przyszli niezrzeszone warszawianki i
warszawiacy.
W blokadzie marszu nacjonalistów uczestniczyli także mieszkańcy wielu innych miast. Była to największa w ciągu ostatnich lat demonstracja antyfaszystowska w Polsce.

Pochód neofaszystów, który miał przejść Traktem Królewskim, został zmuszony do przeciskania się małymi uliczkami Powiśla, gdzie napotykał kolejne, spontanicznie organizowane blokady. Jedna z nich została otoczona kordonem policji.

Około 200 osób usiadło na rogu ulicy Browarnej i Oboźnej, by w ten sposób zablokować faszystowski pochód. Przez 3 godziny policja odmawiała demonstrantkom i demonstrantom kontaktu z dowódcą nie podając podstawy prawnej zatrzymania.

Podczas blokowania na Placu Zamkowym i w okolicach ulic Miodowej, Podwale i Browarnej policja nie reagowała, gdy nacjonaliści i ochraniający ich kibice Legii obrzucali demonstrujących przeciwko faszyzmowi kamieniami.

Kilka osób zostało rannych. Wiemy o użyciu przez policję gazu łzawiącego i pałek przeciwko legalnie demonstrującym pod pomnikiem Kilińskiego, a także o kilkunastu zatrzymanych antyfaszystkach/antyfaszystach.

Dzięki mobilizacji tysięcy ludzi zaplanowany przez neofaszystów i nacjonalistów marsz nie przebiegł zgodnie z planem. Grupki nacjonalistów dotarły pod pomnik Romana Dmowskiego rozproszone, po drodze atakując osoby, które przyszły wyrazić sprzeciw wobec faszyzmu.

Tego dnia Trakt Królewski w Warszawie należał do ludzi, którzy przeszli nim - zamiast ONR-u i Młodzieży Wszechpolskiej - skandując "Warszawa wolna od faszystów".

Dziękujemy wszystkim uczestniczkom i uczestnikom protestu. Zapraszamy do udziału w kolejnych akcjach antyfaszystowskich.

Jak pokazały dzisiejsze protesty faszyzm nie przejdzie, jeśli się postawimy!

www.11listopada.org

zdjęcia: Jarosław Kultys