Polski raport podsumowujący wdrażanie rekomendacji Rady Europy

Przedstawiamy pierwsze wyniki monitoringu wdrażania zalecenia CM/Rec(2010)5 w Polsce.

Czym jest Zalecenie?

Zalecenie CM/Rec(2010)5 Komitetu Ministrów dla Państw Członkowskich w zakresie środków zwalczania dyskryminacji opartej na orientacji seksualnej lub tożsamości płciowej to dokument mający na celu ukierunkować państwa członkowskie Rady Europy w stronę ochrony praw człowieka osób homo- i biseksualnych, transpłciowych, a także interseksualnych.

Zalecenie stało się jednym z ważniejszym narzędzi pomagających kontrolować państwa członkowskie Rady Europy w zakresie ochrony praw człowieka osób LGBTI. Należy jednakże pamiętać, że zalecenie nie jest tzw. twardym prawem - oznacza to, że Rada Europy może wpływać na państwa członkowskie i przekonywać je o konieczności zmiany obecnej sytuacji, nie może jej jednakże wymuszać.

Tekst w wersji PDF dostępny na naszej stronie - reccm2010_5_pl.pdf (dostępny również w dziale "download"). Zapoznaj się również z memorandum wyjaśniającym Rady Europy.

Czym jest monitoring zaleceń?

Od stycznia 2012 roku Fundacja Trans-Fuzja wspólnie ze Stowarzyszeniem Kampania Przeciw Homofobii prowadziły korespondencję z organami państwowymi, sprawdzając, jak sytuacja  prawna i społeczna (a także odpowiednie potrzeby) osób homo- i biseksualnych, transpłciowych oraz interseksualnych w Polsce jest przez nie przedstawiana. Wyniki korespondencji skonfrontowano następnie z realnym stanem prawnym (poddanym analizie z punktu widzenia praw człowieka oraz wspomnianego wyżej zalecenia) oraz prawną praktyką i sytuacjami społecznymi, z którymi spotkały się obydwie organizacje.
Monitoring jest jedną z form pośredniego nacisku na władze poprzez ukazywanie niewystarczalności niektórych praw lub nierównego dostępu do nich. W przypadku wspomnianego projektu istotna okazuje się współpraca zarówno organizacji działających na terenie jednego państwa, jak i międzynarodowych.

Gdzie mogę zapoznać się z wynikami monitoringu zalecenia CM/Rec(2010)5 w Polsce?

Jak dotąd raport z analiz Fundacji Trans-Fuzja oraz Kampanii Przeciw Homofobii jest dostępny jedynie w języku angielskim. Z jego treścią można zapoznać się na naszej stronie - poland_monitoring_implementation_of_the_coe_recommendation_291112.pdf
(dostępny również w dziale "download").

Czynności monitoringowe związane z zaleceniem CM/Rec(2010)5 wspiera finansowo międzynarodowa organizacja ILGA-Europe. Jeśli interesują cię inne projekty Fundacji Trans-Fuzja, zapraszamy do działu Nasze projekty

Jeśli chcesz zapoznać się z raportami innych krajów Rady Europy, zapraszamy do odwiedzenia strony internetowej organizacji ILGA-Europe.

edzamieszczono: 2013.03.19