Prezydenckie weto podtrzymane - Sejm nie przeprowadził głosowania ws. ustawy o uzgodnieniu płci

Dzisiaj podczas kontynuacji wczorajszego wspólnego posiedzenia Komisji Zdrowia oraz Sprawiedliwości i Praw Człowieka, które miało przedstawić dla Sejmu sprawozdanie w sprawie ponownego uchwalenia ustawy o uzgodnieniu płci (czyli zaakceptowania lub odrzucenia prezydenckiego weta) nie zakończono prac, ponieważ nie wybrano posla sprawozdawcy. Z tego powodu nie odbyło się głosowanie w tej sprawie, co oznacza ostateczne odrzucenie ustawy o uzgodnieniu płci.

Trudno nawet opisać zawód, oburzenie i rozczarowanie naszej organizacji tym, co się dzisiaj stało. Pomimo deklaracji chęci zmiany obecnej sytuacji osób transpłciowych w Polsce, rządząca koalicja zdecydowała się zadbać przede wszystkim o swój polityczny interes, nie zaś o prawa człowieka.

Tym samym Polska zlekceważyła wytyczne organów Rady Europy, orzecznictwa Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w Strasburgu oraz Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, które nakładają na państwa członkowskie obowiązek poszanowania praw osób transpłciowych oraz umożliwienie im zmiany imienia i oznaczenia płci we wszystkich oficjalnych dokumentach w szybki, przejrzysty i dostępny sposób.

"Dzisiaj patrzył na nas cały świat. Polska miała szansę dołączyć do nowoczesnych cywilizowanych krajów, w których respektowane są podstawowe prawa człowieka. Odrzucenie ustawy o uzgodnieniu płci usytuowało nas w zaścianku Europy" mówi Lalka Podobińska, wiceprezeska i współzałożycielka Fundacji Trans-Fuzja.

Wiktor Dynarski, osoba prezesująca Fundacji Trans-Fuzja dodaje: "Wszystko wskazuje na to, że niestety ustawa o uzgodnieniu płci stała się narzędziem walki polityczno-ideologicznej, której ofiarami padły interesy osób transpłciowych. Ustawa o uzgodnieniu płci miała jedynie jasno zdefiniować i poprawić nieciekawą sytuację prawną tej grupy. Miała pozwolić godnie przejść przez proces korekty płci, by ta nieliczna, ale drastycznie narażona na przemoc i dyskryminację grupa osób mogła w pełni korzystać z przysługujących im praw człowieka. To nie była ustawa kontrowersyjna i niebezpieczna dla funkcjonowania demokratycznego państwa prawnego. Nie wprowadzała żadnych nowych roszczeń do systemu prawa, nie podważała istniejącej już praktyki orzeczniczej, dotyczącej korekty płci prawnej, gdyż korektę tę przeprowadza się w Polsce już od ubiegłego wieku, w oparciu o praktykę orzeczniczą Sądu Najwyższego. Ta ustawa nadawała jej jedynie jasną podstawę prawną i prostsze nowe rozwiązania."

Odrzucenie ustawy zniweczyło wieloletnią pracę i wysiłek członków podkomisji i komisji poselskich,  ekspertów zajmujących się problemem osób transpłciowych, ekspertów Ministerstwa Zdrowia i Ministerstwa Sprawiedliwości, którzy wspólnie wypracowali najbardziej humanitarną jednolitą procedurę korekty płci prawnej z poszanowaniem godności i prywatności tych osób transpłciowych, zgodnie ze standardami postępowania wytyczonymi przez polskie i międzynarodowe towarzystwa naukowe.

Brak ustawowego rozwiązania korekty płci prawnej w Polsce spowoduje, że proces ten nadal będzie się odbywał się bez poszanowania godności człowieka, w procedurze niedostosowanej do specyfiki tych spraw.

Nadal dorosłe osoby transpłciowe będą przed sądem "oskarżać o swoją transpłciowość" własnych rodziców, powodując często rodzinne dramaty. Nadal w sądach będą "trafiać" na sędziów, którzy którzy nie rozumieją problemów osób transpłciowych i nie wiedzą, czym tak naprawdę jest transpłciowość. Nadal nie będą mogły przedstawić potencjalnemu pracodawcy dotychczasowych świadectw pracy i dokumentacji poświadczających zdobycie kwalifikacji zawodowych bez ujawniania swojej transpłciowej przeszłości.

Fundacja Trans-Fuzja, działająca na rzecz osób transpłciowych, wyraża swoje ubolewanie i oświadcza, że niezależnie od przyszłej konfiguracji politycznej w Polsce nie zaprzestanie zabiegać o prawa osób transpłciowych do samostanowienia. Bo w prawdziwie wolnym kraju każdy ma prawo być sobą.

Tuż po zebraniu komisji udało się nam jeszcze pokazać, że są osoby, dla których ustawa jest ważna.Nasz banner zostaw chwilę później zarekwirowany przez straż sejmową.

Posted by Fundacja Trans-Fuzja on Friday, October 9, 2015
edzamieszczono: 2015.10.09