Rada Europy potępia praktykę wymuszanej sterylizacji i kastracji

26 czerwca Zgromadzenie Parlamentarne Rady Europy wydało uchwałę, w której potępia praktykę poddawania jakichkolwiek grup społecznych wymuszonej sterylizacji lub kastracji oraz wzywa państwa członkowskie do zmiany obecnego stanu rzeczy

Choć wydawałoby się, że prawa człowieka są wartościami uniwersalnymi i należą się każdej osobie bez względu na jakikolwiek status, dzisiejsza Europa wciąż daleka jest od stanu idealnego, szczególnie w przypadku osób transpłciowych i interseksualnych.

Dlatego też cieszy nas, że Rada Europy podejmuje tak ciężki temat, a we wspomnianym dokumencie odnosi się bezpośrednio do problemu wymuszania zabiegów sterylizacyjnych na osobach transpłciowych.

Wierzymy, że każda osoba ma prawo do decydowania o tym, do jakiego stopnia chce poddawać się zabiegom związanym z korektą płci. Dlatego też nie może dojść do sytuacji, w której system prawny wymusza jakiekolwiek zmiany w ciele. Prawne uznanie tożsamości płciowej nie powinno być uzależnione od jakichkolwiek zmian fizycznych.

Cieszymy się również, że wśród haniebnej liczby krajów, które poddają osoby transpłciowe wymuszonej sterylizacji - według najnowszej mapy ukazującej sytuację prawną w Europie takich państ jest aż 24 - nie ma Polski. I choć sytuacja prawna daleka jest od idealnej, wierzymy, że jeśli prawo polskie zmieni sposób uznawania płci osób transpłciowych, zmieni się bez pogorszenia sytuacji.

Poniżej przedstawiamy treść uchwały w tłumaczeniu naszej wolontariuszki Martyny Łysakiewicz. Uchwałę można również ściągnąć w wersji PDF.

Oryginał dostępny jest na stronie http://assembly.coe.int

Więcej informacji na temat działalności Rady Eurpy w tematyce praw człowieka przedstawiamy w artykule Polski raport podsumowujący wdrażanie rekomendacji Rady Europy.

Wiktor Dynarski

edzamieszczono: 2013.07.03