Relacja ze spotkania nt. działań antydyskryminacyjnych w jednostkach policji

14 czerwca Fundacja Trans-Fuzja wzięła udział w spotkaniu eksperckim „Porozmawiajmy o człowieku” dotyczącym planowanego poradnika policyjnego z zakresu praw człowieka.

Spotkanie – zorganizowane z inicjatywy Komendy Głównej Policji – miało na celu przedstawienie postępu w pracach nad założeniami poradnika. Wśród pozostałych zaproszonych organizacji znalazły się m.in. Helsińska Fundacja Praw Człowieka, Stowarzyszenia Afryka Inaczej, Lambda Warszawa, Kampania Przeciw Homofobii, Pracownia Różnorodności, Otwarte Forum, Otwarta Rzeczpospolita oraz Stowarzyszenie Interwencji Prawnej. W spotkaniu wzięli także udział przedstawiciele i przedstawicielki Biura Rzecznika Praw Obywatelskich, w tym prof. Irena Lipowicz.

Pełnomocnik KGP ds. Ochrony Praw Człowieka – mł. insp. Krzysztof Łaszkiewicz – przedstawił misję swojego biura, podkreślając konieczność edukacji policjantów w zakresie praw człowieka, przeciwdziałania dyskryminacji oraz działalności na rzecz wszelkich mniejszości. Prezentacja obejmowała również aktualnie podejmowane działania policji na rzecz różnorodności w tym informacje o zmianach w doborze do służby, przedstawienie poradnika „Służyć i chronić” oraz opis warsztatów obejmujących tematykę praw człowieka, a także przestępstw z nienawiści.

Po prezentacji przedstawiono podstawowe założenia poradnika antydyskryminacyjnego wraz z opisem możliwości włączenia się organizacji pozarządowych w prace nad publikacją oraz dyskutowano na temat innych działań mogących promować postawy antydyskryminacyjne w policyjnych strukturach. Fundacja Trans-Fuzja zadeklarowała pełną gotowość pomocy przy opracowywaniu tematyki transpłciowości do planowanej publikacji.

Z ramienia Fundacji w spotkaniu wzięli udział Lalka Podobińska i Wiktor Dynarski. To kolejna, po warsztatach i debatach, inicjatywa Policji mająca na celu zwiększenie wrażliwości funkcjonariuszy na tematykę różnorodności, w tym również tematykę transpłciową. Zarząd Trans-Fuzji przyjmuje je z nieukrywaną radością, mając nadzieję, że już niedługo Policja będzie mogła pochwalić się rzetelną wiedzą z zakresu tożsamości i ekspresji płciowej, która przełoży się również na postępowanie funkcjonariuszy wszystkich szczebli.
edzamieszczono: 2012.06.15