„Rodzina przede wszystkim. Transrodzicielstwo w Polsce” – nowe badanie społeczne Fundacji Trans-Fuzja

Wymuszony rozwód, coming-out w rodzinie, wychowanie dzieci i doświadczenia transrodziców w szkołach – to zaledwie wierzchołek góry lodowej doświadczeń rodzicielskich osób transpłciowych. Już w tym miesiącu Fundacja Trans-Fuzja rusza z badaniem mającym na celu zbadać, co to znaczy być transrodzicem w Polsce.

Po przeprowadzeniu badań z zakresu opieki zdrowotnej, a także doświadczeń dzieci i młodzieży transpłciowej w systemie szkolnym, Fundacja Trans-Fuzja zdecydowała się na poruszenie kolejnego, niezwykle wrażliwego i trudnego społecznie tematu, jakim jest rodzicielstwo i związki osób transpłciowych.

Podczas trwania projektu porozmawiamy z dziesięcioma rodzinami, które zechciały podzielić się swoim doświadczeniem, a także trudnościami codziennego funkcjonowania. Badanie obejmie wywiady zarówno z osobami trans, jak i z partnerami/kami oraz dziećmi.

Dodatkowym wsparciem dla badania będzie analiza prawna przeprowadzona przez zespół prawniczek Fundacji. Celem przyjrzenia się kwestiom rodzinnym od strony prawnej – obecnym procedurom i regulacjom w zakresie wymuszonych rozwodów, praw rodzicielskich, kwestii związanych z wychowywaniem i edukacją dzieci. Analizę podeprą rekomendacje w zakresie zmian obowiązujących regulacji, które zostaną przedstawione Rzecznikowi Praw Obywatelskich, Rzecznikowi Praw Dziecka, a także Ministerstwu Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej

– To pierwsze badanie w Polsce, które tak kompleksowo przedstawi kolejny trudny i tabuizowany społecznie temat, jakim jest transrodzicielstwo. – wyjaśnia koordynatorka projektu Izabela Jąderek – Do Fundacji Trans-Fuzja zwraca się bardzo wiele osób z prośbą o pomoc. Udzielamy informacji prawnych, kiedy osoby chcą pozostać ze sobą w związku, ale jednocześnie wiedzą, że proces korekty sądowej będzie wymagał uprzednio przeprowadzenia rozwodu oraz wsparcia psychologicznego, kiedy partnerzy i dzieci dowiadują się o transpłciowości osoby.

– Coming-out i potrzeba bycia sobą sprowadza wiele osób do codziennych dylematów: co jest ważniejsze – moja rodzina, czy doprowadzenie procesu do końca? – dodaje osoba prezesująca Fundacji, Wiktor Dynarski – Część osób, z uwagi na lęk przed niezrozumieniem, żyje w ukryciu, i jedynie w domu ma możliwość czuć się w pełni sobą. Chcemy dać tym osobom głos i po raz pierwszy tak otwarcie zapytać o ich doświadczenia.

Projekt jest współfinansowany z środków międzynarodowego stowarzyszenia organizacji na rzecz osób LGBTI ILGA-Europe. Informacji na temat badania udziela koordynatorka Izabela Jąderek pod adresem izabela.jaderek@transfuzja.org. Pytania na temat działalności organizacji powinny być kierowane na adres kontakt@transfuzja.org.

Jeśli potrzebujesz pomocy prawnej lub psychologicznej, bądź znasz kogoś, kto jej potrzebuje, możesz skontaktować się z naszą grupą prawną pod adresem prawnik@transfuzja.org oraz grupą psychologiczną – psycholog@transfuzja.org. Pomoc świadczona jest w języku polskim zarówno osobom przebywającym w Polsce, jak i za granicą.
edzamieszczono: 2016.07.13