"Równość wobec prawa nie leży w interesie obecnych władz Polski" - Trans-Fuzja pisze do Prezydenta RP

3 marca nasza osoba prezesująca wzięła udział w delegacji organizacji pozarządowych, która spotkała się z prezydentem Andrzejem Dudą w związku z działaniami władzy przeciw Trybunałowi Konstytucyjnemu. Dziś publikujemy treść listu, który jest wynikiem obrad zarządu naszej organizacji w tej sprawie.

Warszawa, 29 kwietnia 2016 r.

Sz. P. dr Andrzej Duda
Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Wiejska 10
00-902 Warszawa

Fundacja Trans-Fuzja, działająca na rzecz osób transpłciowych, była sygnatariuszką memoriału „10 tez o naturze konfliktu, potrzebie kompromisu i kierunku reformy Trybunału Konstytucyjnego”.

Wiktor Dynarski, nasza osoba prezesująca w dniu 3 marca br. uczestniczyła w spotkaniu z Panem Prezydentem w sprawie zażegnania konfliktu wokół Trybunału Konstytucyjnego.

Niestety z przykrością stwierdzamy, że po obserwacji dalszych działań Pana Prezydenta oraz rządu Rzeczypospolitej Polskiej w sprawie Trybunału Konstytucyjnego nie zauważyliśmy satysfakcjonujących nas sygnałów zapowiadających chęć obecnych władz państwowych do kompromisu zarówno w tej sprawie, jak też innych istotnych dla naszego społeczeństwa.

W zeszłym roku zawetował Pan ustawę o uzgodnieniu płci, która miała ucywilizować procedurę korekty płci u osób transpłciowych. Było to nie tylko pierwsze weto Pana urzędu, lecz także pierwszy i jasny sygnał zarówno dla osób transpłciowych, jak i osób homo- oraz biseksualnych, że ich równość wobec prawa nie leży w interesie obecnych władz Polski.

Jako organizacja pozarządowa nie możemy legitymizować działań, podejmowanych przez obecne władze w stosunku do porządku prawnego naszego kraju. Nie możemy udzielać przyzwolenia na brak poszanowania dla podstawowego porządku konstytucyjnego.

W związku z powyższymi stwierdzeniami, informujemy, że nasza organizacja nie będzie uczestniczyć w żadnych działaniach zmierzających do wypracowania “kompromisu” w sprawie Trybunału Konstytucyjnego, podejmowanych przez Pana Prezydenta.

w imieniu Zarządu Fundacji Trans-Fuzja
Wiktor Dynarski

Relacja ze spotkania odbywającego się 3 marca jest dostępna na stronie internetowej Kancelarii Prezydenta RP.
edzamieszczono: 2016.05.09