Sejm i rząd dają szansę ustawie o uzgodnieniu płci

6 grudnia Sejm zdecydował o dalszej pracy nad projektem ustawy o uzgodnieniu płci, który w maju tego roku po wprowadzeniu autopoprawek złożyła posłanka Anna Grodzka wraz z ugrupowaniem Twój Ruch. Za odrzuceniem projektu głosowało 198 osób, przeciwko 224. 16 osób zdecydowało o wstrzymaniu od głosu.

Projekt ustawy jest jednym z niewielu projektów kojarzonych z interesami osób LGBTI, który nie został odrzucony przez Sejm w pierwszym czytaniu (głosowanie odbyło się na wniosek Prawa i Sprawiedliwości). Mimo dość standardowych (i zarazem nieprawdziwych) argumentów przeciw jego przyjęciu, które koncentrowały się głównie wokół kwestii definicji małżeństwa w art. 18 Konstytucji Rzeczpospolitej Polskiej, posłowie i posłanki zdecydowali dać projektowi szansę poprzez skierowanie go do Komisji Sprawiedliwości i Praw Człowieka oraz Komisji Zdrowia.

Fundacja Trans-Fuzja, której członkowie i członkinie brali udział w pracach nad ostatecznym kształtem projektu poselskiego, obserwowała pierwsze czytanie. Proces ten, mimo wyraźnego (i oczekiwanego) sprzeciwu Prawa i Sprawiedliwości wobec transpłciowości jako takiej, okazał się obfitować w wiele pozytywnych niespodzianek, szczególnie jeśli chodzi o ugrupowania niestojące za projektem. Dyskusję zdominowały konkretne pytania odnośnie do proponowanych rozwiązań oraz ogólne dotyczące transpłciowości. Mamy również wrażenie, że po raz pierwszy w historii interesów osób LGBTI z mównicy sejmowej padło wyrażenie „pytam, ponieważ nie rozumiem”. Pokazuje to, jak sądzimy, że Sejm jest gotowy do dyskusji nad rozwiązaniami prawnymi dla tak szczególnej grupy, jak osoby transpłciowe oraz interpłciowe.

Jednocześnie cieszymy się, że zarówno Ministerstwo Sprawiedliwości, jak i Ministerstwo Zdrowia postanowiły opowiedzieć się za dalszą pracą nad propozycjami, mimo że projekt ustawy o uzgodnieniu płci nie do końca odpowiada temu, co rząd przygotował we własnych założeniach do projektu ustawy. Z zadowoleniem przyjmujemy również fakt, że Fundacja została zaproszona do dialogu ze stroną rządową, dzięki czemu w procesie legislacyjnym mają szanse ukazać się aż dwa projekty ustaw biorące pod uwagę przede wszystkim problemy osób chcących korzystać z możliwości korekty płci, nie zaś oczekiwań państwa lub władzy co do ich realnych potrzeb.

Fundacja Trans-Fuzja będzie ponadto zabiegała o możliwość uczestniczenia w pracach obydwu Komisji w taki sposób, aby nie tylko skonstruować projekt ustawy ułatwiający korektę płci, lecz także wprowadzić ułatwienia dla osób transpłciowych i interpłciowych w dostępie do usług związanych z ochroną zdrowia, szczególnie zaś refundacji zabiegów i leków związanych z procesem korekty płci. Do tego czasu będziemy kontynuować naszą pracę, szczególnie tę związaną ze wsparciem i edukacją, oraz informować osoby transpłciowe i interpłciowe o szansach, jakie mogą im dać zarówno projekt ustawy o uzgodnieniu płci, jak i projekt rządowy.

Polecamy również:

Wystąpienie Anny Grodzkiej w Sejmie podczas pierwszego czytania projektu ustawy o uzgodnieniu płci

Podsumowanie relacji z pierwszego czytania projektu ustawy – Wiktor Dynarski

Podziękowania dla posłów i posłanek – Lalka Podobińska

Sejm rozstrzygnie o losie ustawy nt. korekty płci – onet.pl

Szczegółowe wyniki głosowania – sejm.gov.pl

Zarząd Fundacji Trans-Fuzja