Spotkanie przedstawicieli Fundacji Trans-Fuzja z wojewódzkimi pełnomocnikami policji

26 stycznia odbyło się spotkanie przedstawicieli Fundacji Trans-Fuzja z wojewódzkimi pełnomocnikami policji ds. ochrony praw człowieka.

Spotkanie, podczas którego odbyła się również prezentacja nt. Transpłciowości, tożsamości i ekspresji płciowej, a także działalności samej Fundacji, okazało się niezwykle owocne. Policja zadeklarowała chęć współpracy z Fundacją, szczególnie w zakresie szkolenia funkcjonariuszy w problematyce transpłciowej.

Szczególnym zainteresowaniem obecnych cieszył się projekt transKARTY, w której policja widzi realną szansę na wprowadzenie procedur ograniczających problematykę transpłciowego coming outu w przypadku kontaktu ze służbami mundurowymi.

Wśród kwestii niezwykle istotnych dla lepszej pracy policji (na wszystkich szczeblach) znalazły się:

- konieczność monitorowania przestępstw z transfobicznej nienawiści (zainteresowanie wykazała również przedstawicielka Ministerstwa Spraw Wewnętrznych), zarówno na poziomie instytucji państwowych, jak i organizacji pozarządowych

-     wdrażanie tematyki transpłciowej w edukację młodych funkcjonariuszy oraz podopiecznych szkół policyjnych

-     popularyzację tematyki transpłciowości wśród starszych oficerów

Zgodnie z ustaleniami, jakie padły na spotkaniu, Fundacja Trans-Fuzja w ścisłej współpracy z pełnomocnikami ds. ochrony praw człowieka ma w drugiej połowie 2012 rozpocząć szerszą działalność edukacyjną dla podopiecznych policyjnych ośrodków szkoleniowych.

edzamieszczono: 2012.02.07