Spotkanie przedstawicieli Ruchu Poparcia Palikota z organizacjami LGBT

24 listopada 2010 r. o godz. 18.00 w Galeria Club w Warszawie odbyło się spotkanie przedstawicieli Ruchu Poparcia Palikota – Janusz Palikot, Karol Jene oraz Zespół ds. równouprawnienia RPP Warszawa (Katarzyna Kobro, Paweł Jasiński, Lidia Bieńkowska) z organizacjami LGBT.

Na spotkanie przybyli przedstawiciele z Fundacji Trans-Fuzja (Anna Grodzka – prezeska), Kampanii Przeciw Homofobii, Grupy Inicjatywnej ds. związków partnerskich (m.in. Tomasz Szypuła – prezes), nieformalnej Grupy Tel-Aviv i Stowarzyszenia Otwarte Forum (Wojciech Szot), Stowarzyszenia LAMBDA Warszawa (m.in. Krzysztof Kliszczyński – przewodniczący zarządu), Fundacji Równości (Tomasz Bączkowski - prezes) oraz Fundacji Ludzi Wykluczonych i Przyjaciół – Człowiek (Tadeusz Hoffman – prezes).

Organizacje LGBT poruszyły między innymi następujące kwestie:
* Rozpoczęcie pracy nad projektem Ustawy o korekcie płci biologicznej osób transseksualnych. (Trans-Fuzja)
* Legalizacja Związków Partnerskich. (Stowarzyszenie Otwarte Forum)
* Penalizacja mowy nienawiści, zmiana Ustawy o równym traktowaniu. (KPH)
* Zagadnienie inicjatywy ustawodawczej dotyczące związków partnerskich. (Lambda)
* Problematyka coming outów w sferze publicznej. (Fundacja Równości)

Deklaracje Ruchu Poparcia Palikota:
* Pomoc w pracy nad projektem Ustawy o korekcie płci biologicznej osób transseksualnych oraz Ustawy antydyskryminacyjnej.
* Publiczne wspieranie Ustawy o Związkach Partnerskich homo i heteroseksualnych.
* Znoszenie uregulowań prawnych dotyczących ograniczeń wolności słowa w sferze moralności, etyki oraz religii.
* Poparcie obywatelskiej inicjatywy ustawodawczej dotyczącej Związków Partnerskich. Ewentualnie poparcie projektu poselskiego przez posła Janusza Palikota oraz zbieranie 100 000 podpisów pod projektem.
* Wspieranie równouprawnienia w strukturach wewnętrznych Ruchu; utrzymywanie dobrej atmosfery dla samodzielnych coming outów członków Stowarzyszenia

Pozdrawiamy

Katarzyna Kobro, Paweł Jasiński, Grupa d.s. RównouPrawnienia RPP Warszawa