Ustawa o uzgodnieniu płci

Sprawozdanie z posiedzenia komisji sejmowych rozpatrujących poprawki Senatu do ustawy o uzgodnieniu płci

Wieczorem we wtorek, 8 września, odbyło się wspólne posiedzenie Sejmowej Komisji Zdrowia oraz Komisji Sprawiedliwości i Praw Człowieka, na którym rozpatrywano uchwałę Senatu w sprawie ustawy o uzgodnieniu płci (druk nr 3814).

Uchwała ta dotyczy wprowadzenia przez Senat 17 poprawek do tekstu ustawy o uzgodnieniu płci, uchwalonej przez Sejm na posiedzeniu w dniu 23 lipca 2015 r.

Komisja odrzuciła wszystkie 13 poprawek dotyczących zmiany nazwy ustawy i innych wynikających z tej zmiany (przypominamy: senatorowie zaproponowali zmianę nazwy ustawy na: „Ustawa o zmianie oznaczenia płci”).

A następnie ku naszej radości posłowie odrzucili dwie poprawki, które budziły nasz największy sprzeciw i duży niepokój osób transpłciowych, czyli konieczność wysłuchiwania wnioskodawcy w obecności biegłego psychologa i psychiatry, a w przypadku gdy wnioskodawca posiada małoletnie dzieci – także biegłego z zakresu psychologii dziecięcej. Komisja odrzuciła też związaną z tym poprawkę dotyczącą konieczności przedstawienia przez wnioskodawcę oświadczenia o posiadaniu lub nieposiadaniu małoletnich dzieci. Członkowie połączonych komisji nie ulegli argumentacji senatora Rulewskiego, autora tych poprawek, który pod pozorem dbania o dobro dziecka chciał uwikłać je w procedurę sądową transpłciowego rodzica, narażając na dodatkową traumę. A przecież właśnie po to, by chronić dzieci, został zmieniony kodeks rodzinny tak, by nie trzeba było ich badać w związku z rozwodem rodziców.

Komisja zatwierdziła jedynie dwie nieistotne z naszego punktu widzenia poprawki usuwając wymóg „czynienia zadość wymaganiom formalnym wniosku o wszczęcie postępowania nieprocesowego” oraz wprowadzając możliwość udostępniania informacji z dotychczasowych dokumentów nie tylko na żądanie wnioskodawcy albo sądu, ale także prokuratora.

Teraz czeka nas przedstawienie Sejmowi sprawozdania Komisji, które zaplanowane jest na środę ok. godz. 1.15 (w nocy ze środy na czwartek), a głosowanie nad poprawkami Senatu - w najbliższy czwartek lub piątek. Mamy nadzieję, że posłowie zagłosują zgodnie z rekomendacją komisji, odrzucając niekorzystne poprawki Senatu.

edzamieszczono: 2015.09.08